Discreet verzonden

Voor 23:00 besteld, binnen 1-3 werkdagen in huis

Wij bezorgen wereldwijd!

Gratis verzending vanaf €60,-

Must-know richtlijnen voor onderhoud en hygiëne van je seksspeeltjes

Datum

Het is van groot belang om je seksspeeltjes goed te onderhouden om zowel hun levensduur als jouw veiligheid te waarborgen. Door ze op de juiste manier te onderhouden, kun je infecties, huidirritaties en slijtage van het materiaal voorkomen. 
In dit artikel delen we de must-know richtlijnen voor het onderhoud en de hygiëne van je seksspeeltjes, waarbij we ingaan op materialen, reinigingsmethoden en overige handige tips.

Waarom onderhoud belangrijk is

Het nauwkeurig onderhouden en schoonhouden van seksspeeltjes is essentieel om de volgende dingen te voorkomen:

 • Infecties
 • Huidirritaties
 • Ontstekingen 

Door onhygiënische praktijken kunnen bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers zich gemakkelijk verspreiden via seksspeeltjes, vooral wanneer ze in aanraking komen met gevoelige lichaamsdelen of lichaamsvloeistoffen. Door goede hygiëne te handhaven, kunnen infecties zoals schimmelinfecties, herpes en bacteriële vaginose worden voorkomen.

Door regelmatig onderhoud blijft de oorspronkelijke kwaliteit en functionaliteit van je seksspeeltjes behouden. Bijvoorbeeld kunnen siliconen speeltjes hun textuur en integriteit verliezen bij onjuiste reinigingsmethoden, terwijl glazen en metalen speeltjes barsten of corrosie kunnen vertonen. Het volgen van de aanbevolen reinigingsrichtlijnen verlengt de levensduur van de speeltjes en behoudt hun prestaties!
Materiaaldegradatie, zoals scheurtjes in siliconen of barsten in glas, vormt een veiligheidsrisico bij het gebruik van seksspeeltjes en dat moeten we niet hebben! Regelmatige inspectie en reiniging van de speeltjes kunnen deze risico’s minimaliseren.

Materialen en hun eigenschappen

Siliconen

 • Kenmerken: Hypoallergeen, niet-poreus en langdurig. Siliconen kunnen hoge temperaturen weerstaan (tot 250 °C) en hebben uitstekende hittebestendigheid.
 • Voordelen: Gemakkelijk schoon te maken, hitte- en chemisch bestendig, buigzaam en geschikt voor biologisch gebruik.
 • Nadelen: Redelijk prijzig en niet volledig recyclebaar.

Glas

 • Kenmerken: Niet-poreus, gemakkelijk schoon te maken en langdurig. Glas kan hoge temperaturen weerstaan en reageert niet met andere stoffen.
 • Voordelen: Visueel aantrekkelijk, bestand tegen slijtage en eenvoudig te steriliseren.
 • Nadelen: Bij ruw gebruik kunnen glazen speeltjes breken.

ABS-plastic

 • Kenmerken: Betaalbaar, duurzaam maar meer poreus dan siliconen. ABS is een thermoplastisch polymeer dat licht van gewicht is, stevig en goed bestand tegen corrosie.
 • Voordelen: Goedkoop, gemakkelijk te schilderen, niet giftig in vaste vorm en veelzijdig in gebruik.
 • Nadelen: Minder hittebestendig, gevoelig voor UV-licht en oplosmiddelen. Kan schadelijke dampen afgeven bij verhitting.

Roestvrij staal

 • Kenmerken: Roestvrij staal is stevig, niet-poreus, bestand tegen corrosie en kan goed omgaan met temperatuurvariaties. Het materiaal is steriliseerbaar en biedt langdurige bruikbaarheid.
 • Voordelen: Het is geschikt voor temperatuurverschillen, gaat lang mee en vertoont weinig slijtage.
 • Nadelen: Het is zwaarder dan andere materialen en kan een hogere prijs hebben.

Rubber

 • Kenmerken: Voordelig, veerkrachtig, buigzaam en bestand tegen slijtage.
 • Voordelen: Betaalbaar en beschikbaar in zowel natuurlijke als synthetische vormen. Natuurlijk rubber is biologisch afbreekbaar en elastisch.
 • Nadelen: Kan allergische reacties veroorzaken. Rubber gaat achteruit bij hogere temperaturen en heeft poriën, wat het gevoeliger maakt voor schimmel- en bacterievorming.

Aanbevolen glijmiddelen voor seksspeeltjes

Bij het kiezen van glijmiddelen voor seksspeeltjes is het van groot belang om het juiste type te selecteren om veiligheid en comfort te garanderen. Hier is een samenvatting van welke soorten glijmiddelen het meest geschikt zijn voor verschillende materialen van seksspeeltjes:

Waterbasis glijmiddelen

Waterbasis glijmiddelen is gemakkelijk af te spoelen en ideaal voor zowel vaginale als anale toepassingen. Ze kunnen echter opdrogen en mogelijk opnieuw moeten worden aangebracht. Waterbasis glijmiddelen zijn geschikt met:

 • Siliconen seksspeeltjes: Ze beschadigen het materiaal niet, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor bijna alle siliconen speeltjes.
 • Glas- en metalen seksspeeltjes: Ook veilig voor deze niet-poreuze materialen en eenvoudig schoon te maken.

Siliconenbasis glijmiddelen

Siliconen glijmiddelen hebben een langdurige werking en zijn geschikt voor activiteiten in water, maar mogen niet worden gebruikt met siliconen seksspeeltjes om schade te voorkomen. Ze zijn moeilijker schoon te maken. Geschikt voor:

 • Glas- en metalen seksspeeltjes: Biedt langdurige gladheid en reageert niet met deze materialen.
 • Hard plastic seksspeeltjes: Kan ook goed werken met hard plastic, mits het materiaal sterk genoeg is om de siliconen substantie te weerstaan.

Oliebasis glijmiddelen

Over het algemeen worden deze niet aanbevolen voor gebruik met seksspeeltjes vanwege mogelijke schade aan materialen en de uitdaging van reiniging. Ze zijn echter geschikt voor:

 • Glas, metaal en hard plastic seksspeeltjes: Deze niet-poreuze materialen kunnen worden gebruikt met glijmiddelen op oliebasis, maar het blijft belangrijk om de geschiktheid te controleren.

Voor optimaal comfort is het raadzaam om glijmiddelen te kiezen die hypoallergeen zijn en die geen parabenen bevatten als je je zorgen maakt over chemische toevoegingen. Op deze manier kun je allergische reacties voorkomen en zorgen voor veiliger gebruik, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Schoonmaak- en onderhoudsmethoden per materiaal

Siliconen

Maak gebruik van warm water en een milde zeep. Spoel grondig af en droog zorgvuldig.

Glas

Reinig met lauw water en een zachte zeep. Glazen seksspeeltjes kunnen veilig in de vaatwasser worden gereinigd, maar wees voorzichtig dat ze niet beschadigen door direct contact met andere harde voorwerpen.

ABS-plastic

Gebruik warm water en milde zeep. Als het speelgoed niet waterdicht is, vermijd dan onderdompeling. Maak elektrisch speelgoed schoon met een vochtige doek.

Roestvrij staal

Gebruik warm water en een zachte zeep. Zorg ervoor dat het speelgoed goed droog is om roest te voorkomen.

Latex

Gebruik warm water en een milde zeep om het speeltje schoon te maken. Zorg ervoor dat het speeltje volledig droog is om de vorming van schimmel te voorkomen.

Algemene onderhoudsrichtlijnen

Voordat je seksspeeltjes gebruikt, is het belangrijk om ze regelmatig te controleren op scheurtjes, slijtage of andere beschadigingen om mogelijke veiligheidsrisico’s te voorkomen. Beschadigde speeltjes kunnen leiden tot infecties of ongemak.

Zorg ervoor dat je seksspeeltjes bewaart op een koele, droge en donkere plek, gescheiden van andere speeltjes. Bijvoorbeeld, siliconen speeltjes kunnen reageren met andere siliconen speeltjes en hun oppervlak beschadigen. Bewaar de speeltjes in aparte zakjes of bakjes voor extra bescherming.
Het is ook verstandig om geen agressieve chemicaliën of producten met alcohol te gebruiken, omdat deze het materiaal kunnen aantasten of irritaties kunnen veroorzaken. Kies liever voor een milde zeep of een speciale toycleaner als reinigingsmiddel.

Tips voor het verlengen van de levensduur

 • Voorkom extreme temperaturen: Het is belangrijk om te voorkomen dat speelgoed wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, omdat dit het materiaal kan beschadigen of doen vervormen. Bewaar ze daarom op kamertemperatuur en vermijd direct zonlicht.
 • Kies het juiste glijmiddel: Gebruik waterbasis glijmiddel voor siliconen speelgoed om schade aan het oppervlak te voorkomen. Let op: glijmiddelen op basis van siliconen kunnen andere materialen beschadigen.
 • Houd ze schoon en fris: Regelmatig schoonmaken en onderhouden is essentieel om de kwaliteit van het speelgoed te behouden en bacteriegroei tegen te gaan.

Conclusie

Het is van groot belang om je seksspeeltjes goed te onderhouden, zowel voor hun duurzaamheid als jouw persoonlijke veiligheid. Door ze regelmatig schoon te maken en te desinfecteren en geschikte glijmiddelen te selecteren, kun je een veilige en bevredigende ervaring garanderen. Volg deze aanbevelingen en ontwikkel een reinigingsroutine die aansluit bij jouw wensen voor optimale hygiëne en genot!

Meer
artikelen

Winkelwagen
SLUITEN ✕

Prijs

Kleur

Diameter

Materiaal

Maat

Lengte

Inbrengbare lengte

Eigenschappen

Stimulatie

Type vibrator

De waardering van justpleasure.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 30 reviews.