Search

Bondage voor beginners

Datum

Bondage is een belangrijk aspect van BDSM (Bondage, Discipline, Dominantie en Onderdanigheid, Sadomasochisme), waarbij partners fysiek worden vastgehouden met behulp van handboeien, touwen of andere methoden. Het is zowel populair in seksuele als niet-seksuele situaties. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van bondage voor beginners, met de nadruk op het belang van veiligheid en wederzijdse toestemming bij deze praktijken.

Inzicht in bondage

De rol van bondage in BDSM

Verschillende soorten bondage

Bondage omvat een breed scala aan praktijken en methoden. Veel voorkomende soorten zijn:

 1. Touwbinding: De meest voorkomende vorm, waarbij touwen of stof worden gebruikt om lichaamsdelen vast te binden. Dit type omvat Shibari of Kinbaku, een rituele en ingewikkelde stijl die zijn oorsprong vindt in het Japanse touwbinden.
 2. Sjaals & stropdassen bondage: Een eenvoudigere vorm waarbij gebruik wordt gemaakt van sjaals, stropdassen of stropdassen, waarvoor geen speciale vaardigheden nodig zijn en waaruit je makkelijker kunt ontsnappen dan bij andere vormen.
 3. Boeien en riemen: Maakt gebruik van metalen boeien, polsbandjes en enkelbandjes voor een veiligere en intensere fixatie.
 4. Harnassen: Harnassen worden op verschillende manieren gebruikt om het lichaam vast te zetten en in bedwang te houden, geschikt voor zowel lichte als intensere bondage-ervaringen.

Bondage in populaire media

Bespreking van bondage-porno en de invloed ervan

Bondage erotica heeft een belangrijke rol gespeeld in het bewustzijn van de mens met betrekking tot BDSM-praktijken. Het internet heeft een grote impact gehad op zowel de verspreiding van nauwkeurige als misleidende informatie over BDSM. 

Deze brede beschikbaarheid heeft geleid tot hardnekkige misvattingen, zoals de overtuiging dat mensen die aan BDSM doen lijden aan psychische stoornissen, of dat BDSM gelijk staat aan misbruik. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat deze stigmatiseringen ongegrond zijn, omdat er geen significante persoonlijkheidsverschillen zijn tussen mensen die BDSM beoefenen en degenen die dat niet doen.

Vertegenwoordiging in reguliere media vs. amusement voor volwassenen

BDSM, inclusief bondage, wordt tegenwoordig niet langer gezien als iets alternatiefs en underground, maar eerder als iets wat mainstream is geworden, vooral na de publicatie van 50 Shades of Grey in 2011. Dit boek heeft fantasieën over dominantie, onderwerping en bondage populair gemaakt en ervoor gezorgd dat ze meer geaccepteerd worden in de brede cultuur. Echter, in de reguliere media wordt BDSM vaak oppervlakkig behandeld en ontbreekt het aan diepgang en begrip die te vinden zijn in meer nichespecifieke vormen van volwassenen entertainment.

De invloed van de media op de publieke perceptie van bondage

De groeiende zichtbaarheid van BDSM in de media heeft geleid tot de oprichting van speciale clubs, community’s en online platforms. Maar nu BDSM steeds populairder wordt, bestaat het risico dat de ware essentie van BDSM verloren gaat. Binnen de BDSM-gemeenschap bestaan er specifieke codes, zoals:

 • SSC (Safe, Sane, Consensual)
 • Veilige woorden
 • Nazorg

Deze principes worden soms over het hoofd gezien of verkeerd begrepen door mensen die alleen via de reguliere media met BDSM in aanraking komen, waardoor het belang van leren en respect voor de subtiliteiten van deze praktijken benadrukt wordt.

Materialen en soorten bondage

Bondage bestaat uit verschillende materialen met elk hun eigen unieke eigenschappen. Hier volgt een verkenning van enkele populaire materialen die in bondage worden gebruikt:

Hennep

 • Zachtheid: Hennep staat bekend om zijn zachtheid op de huid.
 • Duurzaamheid: Het vormt zich goed naar de contouren van het lichaam, waardoor je gemakkelijk ingewikkelde patronen kunt knopen.
 • Onderhoud: Hennep touw is wasbaar, maar verzwakt bij elke wasbeurt.
 • Gewicht: Hennepvezels zijn zwaarder, wat een overweging kan zijn bij het optuigen.
 • Esthetiek: Hennep ziet er in het echt geweldig uit, maar kan er korrelig uitzien op foto’s.

Jute

 • Stevigheid: Jute is steviger dan hennep en heeft de voorkeur van mensen die op zoek zijn naar een intensere ervaring.
 • Decoratief gebruik: Uitstekend voor decoratieve knopen, de natuurlijke glans van jute is camera-vriendelijk.
 • Gewicht: Lichter dan hennep, waardoor het optuigen soepeler verloopt.
 • Duurzaamheid: Duurzaam, maar moet voorzichtig gewassen worden om krimp te voorkomen.

Nylon

 • Materiaal: Als synthetisch product op oliebasis is nylon relatief goedkoop.
 • Duurzaamheid: Zeer duurzaam en waterbestendig.
 • Zintuiglijke ervaring: Sommigen vinden dat nylon een gevoel van ontkoppeling geeft in vergelijking met natuurlijke vezels.
 • Sterkte: Nylon touwen zijn erg sterk, maar hebben de neiging om weg te glijden in op spanning gebaseerde systemen zoals Shibari.

Kracht en veiligheid

 • Breuksterkte: Touwen hebben verschillende breeksterkten, waarbij natuurlijke vezels over het algemeen minder sterk zijn dan synthetische.
 • Veilige werklast: Berekend als een fractie van de breeksterkte, rekening houdend met slijtage en andere factoren.

Diameter en lengte

 • Diameter keuze: Beïnvloed door wendbaarheid, handelbaarheid en veiligheid. Dikker touw biedt meer kracht en comfort, maar kan minder flexibel zijn.
 • Lengte: Hangt af van de stijl van de rigger en de lichaamsgrootte van het onderwerp, met verschillende stromingen over de optimale lengte.

Bondage met jezelf

Veiligheidsmaatregelen en technieken voor zelfbinding

Bij het beoefenen van zelfbondage is het essentieel om veiligheid zorgvuldig af te wegen, omdat de risico’s aanzienlijk kunnen zijn. Hoewel de gevaren bij zelfbondage verschillen van die bij bondage met een partner, zijn ze niet minder serieus. Hier volgen enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen en technieken die in acht moeten worden genomen:

 1. Bind jezelf nooit alleen vast: Het grootste risico bij zelfbondageren is alleen zijn. Dodelijke slachtoffers bij zelfbondageren zijn vaak het gevolg van deze factor. Zorg altijd voor een spotter of iemand die je activiteit in de gaten houdt.
 2. Begrijp de basisgevaren: Risico’s zoals flauwvallen, vallen, striemen op het touw en vooral zenuwschade komen voor bij zowel partner- als zelf-bondage. Leren over deze gevaren is cruciaal.
 3. Beheers de unieke risico’s van zelfophanging: Zelfophanging brengt extra risico’s met zich mee zoals het opraken van energie, dynamische rigs die schokbelastingen veroorzaken en knopen in posities waar je knopen niet duidelijk kunt zien. Beheers deze risico’s door een spotter te hebben, je lichaamsgrenzen te begrijpen en de ophangpunten zorgvuldig te controleren.

Tools en uitrusting voor beginners

Voor beginners die zelf-bondage ontdekken is het aan te raden om te beginnen met zachte, beginnersvriendelijke hulpmiddelen en uitrusting:

 • Beginner bondage accessoires of speelgoedsets: Deze sets bevatten meestal een verscheidenheid aan boeien (handboeien en tethers), blinddoeken, kietelaars en spankers, die de basis vormen voor lichte BDSM-behoeften.
 • Blinddoeken en oogmaskers: Verbeteren de zintuiglijke ervaring en zijn comfortabel voor langdurig gebruik. Bal knevels kunnen ook worden toegevoegd voor verdere experimenten binnen bondage spel.
 • Boeien als essentiële beperkingen: Boeien zijn fundamenteel in bondagespel. Opties variëren van klassieke metalen handboeien tot bondage tape en zijden touwen, die een verscheidenheid aan ervaringen en controleniveaus bieden.

Je eerste bondageset kiezen

Bij het selecteren van je allereerste set voor bondage, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat de ervaring zowel plezierig als veilig is. Hier is een handleiding om je te helpen een goed doordachte keuze te maken:

Handleiding voor het kiezen van een beginnersvriendelijke bondageset

 1. Begin met zachte producten: Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met meer zachte bondage producten. Dit kunnen basisbeperkingen zijn zoals boeien en tethers, blinddoeken en misschien lichte spankers. Met deze producten kun je de sensatie van bondage ervaren zonder al te agressief te zijn.
 2. Bondage kits: Overweeg de aanschaf van een alles-in-één bondage kit. Deze kits bevatten vaak een verscheidenheid aan tools die geschikt zijn voor licht BDSM-spel, zoals boeien, blinddoeken, kietelaars en spankers. Kits zijn handig omdat ze een reeks hulpmiddelen en speeltjes bevatten die beginners kunnen ontdekken en waarvan ze kunnen genieten.
 3. Comfortabele materialen: Zoek naar artikelen die gemaakt zijn van comfortabele materialen. Bijvoorbeeld, blinddoeken of oogmaskers gemaakt van zachte, satijnachtige materialen kunnen de zintuiglijke ervaring verbeteren zonder ongemak te veroorzaken tijdens lange sessies.
 4. Verstelbare boeien: Boeien zijn een basiselement in bondagespel. Kies voor boeien die verstelbaar en comfortabel zijn, zodat ze op maat gemaakt kunnen worden voor de beste pasvorm en geen ongemak veroorzaken tijdens het spel.

Tips over waar je op moet letten bij kwaliteit en veiligheid

 1. Gebruik een safe word: Spreek altijd een safe word af met je partner. Dit is een woord dat de vastgebonden persoon op elk moment kan gebruiken om het spel onmiddellijk te stoppen. Het moet kort zijn, gemakkelijk te onthouden en duidelijk genoeg om verwarring tijdens de sessie te voorkomen.
 2. Laat een geboeid persoon nooit zonder toezicht achter: Het is cruciaal om een persoon die vastgebonden is nooit alleen te laten, zelfs niet voor een momentje. Als de dominante partner om wat voor reden dan ook de kamer moet verlaten, moet hij of zij altijd eerst de partner loslaten.
 3. Consensueel spel: Bondage moet altijd volledig vrijwillig zijn. Als een van de partners de ervaring niet leuk vindt, gebruik dan het safe word en stop onmiddellijk.
 4. Nazorg: Nazorg na de sessie is van vitaal belang. Dit houdt in dat je je partner geruststelt en verzorgt, vooral als hij of zij zich onzeker voelt of een ‘inzinking’ ervaart nadat de endorfine is uitgewerkt. Nazorg kan bestaan uit knuffels, zachte aanrakingen en open gesprekken over de gedeelde ervaring.
 5. Jezelf voorlichten: Het is belangrijk om jezelf voor te lichten over algemene veiligheid en basistechnieken van bondage. Dit omvat het begrijpen van toestemming en onderhandelen en ervoor zorgen dat alle partijen op de hoogte zijn en zich op hun gemak voelen bij de activiteiten.

Het verkennen van machtsdynamiek: Femdom Bondage

Femdom bondage is een aspect van BDSM dat zich richt op vrouwelijke dominantie. Binnen BDSM houden deelnemers zich vaak bezig met role play waarbij verschillende dynamieken zoals bondage, discipline, dominantie en onderdanigheid een rol spelen. Het specifieke begrip femdom verwijst naar scenario’s waarin een vrouw (dominante, meesteres, dominatrix) de leidende rol heeft over een onderdanige partner

BDSM omvat niet alleen fysieke sensaties, maar ook machtsdynamiek, vernedering en plezier; waarbij veel activiteiten niet per se gepaard gaan met pijn.

Dominante en onderdanige rollen verkennen op een veilige, consensuele manier

 1. Geïnformeerde toestemming: Toestemming is de hoeksteen van veilige BDSM-praktijken, inclusief femdom bondage. Alle activiteiten moeten gebaseerd zijn op de geïnformeerde toestemming van alle betrokken partijen. Dit omvat het begrijpen van de omvang van de scène, mogelijke risico’s en het gebruik van safe words.
 2. Safe, Sane, Consensual (SSC): De BDSM-community benadrukt vaak het principe van Safe, Sane, Consensual activiteiten. Dit betekent veiligheid, geestelijke gezondheid van de deelnemers en wederzijdse toestemming.
 3. Communicatie en onderhandeling: Effectieve communicatie en onderhandeling zijn cruciaal in BDSM. Dit houdt in dat verlangens, grenzen en toestemming expliciet worden besproken voordat er activiteiten worden ondernomen.
 4. Rollen begrijpen: In femdom kan de dominante vrouw verschillende titels gebruiken, zoals meesteres, dom of dominatrix. Het is belangrijk om deze rollen en de dynamiek die ze creëren binnen de scène te begrijpen en te respecteren.

Conclusie bondage voor beginners

Kort samengevat, als je je verdiept in bondage, is het van groot belang om de nadruk te leggen op veilige en consensuele praktijken. Vooral voor beginners is het cruciaal om duidelijke communicatie, wederzijdse toestemming en veiligheid voorop te stellen bij alle BDSM-activiteiten. 

Bondage biedt een ruimte waarin continu leren en verkennen mogelijk zijn binnen veilige grenzen. Het moedigt mensen aan om op een verantwoorde manier hun verlangens en grenzen te verkennen.

Meer
artikelen

Winkelwagen
SLUITEN ✕

Prijs

Kleur

Diameter

Materiaal

Maat

Lengte

Inbrengbare lengte

Eigenschappen

Stimulatie

Type vibrator

De waardering van justpleasure.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 24 reviews.